Főoldal - tanulj angolul, spanyolulTanulj angolulTanulj spanyolulNémetezzünk onlineFrancia tanulás onlineOlasztanulás onlineHolland tanulása online

MENÜ

 

Angolingo.hu ÚJ
Angol filmek felirattal
Angol zenék tanuláshoz
Facebook angolul
Okostelefonon angolul
Angol nyelvtan
Angolos tesztek
Youtube angolul
Szótárazás angolul
Kommunikáció angolul
Számítógépezés angolul
Egyéb tippek angolozáshoz

 

 

 

NYELVET GYORSAN.HU

Angol


Zenék

Mi az amit mindenki csinál manapság utazás során? Igen, mi is örülnénk ha egyértelműen az olvasás lenne a válasz. De mivel legtöbben zenét hallgatunk, érdemes a témával külön foglalkozni. Különben is, hozzátartozik az adott nyelv megismeréséhez, a zenehallgatás is. Tehát a cél az, hogy angol zenéket hallgassunk többnyire. Manapság ez egyáltalán nem nehéz. Szinte angol nyelvű az összes zene. Ha eddig csak magyarul hallgattál zenét, keress egy-két hasonló stílusú angol zenekart, bandát. Elsőre furcsának tűnik, aztán egyre természetesebb lesz. Manapság majdnem mindenki okostelefonról hallgat zenét. Ez újabb lehetőségeket tartalmaz. Ha például hallgatjuk a zenét és még a dalszöveget is követjük közben a szemünkkel, az megtöbbszörözi a tanulást. Elsőre azonban mindenképpen előbb csak hallgassuk. Amennyiben mód van rá, mindig a fülünkkel érzékeljünk először egy angol szót vagy kifejezést. Utána kombinálhatjuk. Sőt próbáljuk meg ugyanúgy kiejteni.


Zene és zene között is van természetesen különbség. Nyilván ne válasszunk szöveg nélküli zenét. Ezért néhány műfaj ki van zárva a listáról. Általában véve felállítható egy műfajbeli rangsor. A tipikus disco zenékben kevesebb lesz a szöveg, ezért kezdőknek ajánlható. Általában egy-két témakör köré épül fel az összes szövege, ezekkel begyakorolhatunk egy nagyon alap szókincset.  Aztán jön a punk/rock, megnövekedett, speciális szókinccsel. Végül, általában a rap zenékben van a legtöbb beszéd, ezért szó is. Tény, hogy sok a szleng, de az sem árt. Természetesen nyelvvizsgára nem biztos, hogy teljesen hasznos.  Érdemes azonban próbát tenni.
Dalszövegeknél gyakran előfordul, hogy mellőzik a nyelvtant, alkotói szabadság miatt kihagynak ezt-azt. Az is előfordul, hogy nem találjuk az adott szót egy szótárban sem. Erre megoldásokat, ötleteket találhattok a szótár menüpontban.

 

Egyéni feladat:

  1. Keress egy számodra tetsző angol és egy amerikai együttest! Hallgasd meg a kiejtések közötti esetleges különbségeket!
  2. Keress egy teljesen új együttest, lehetőleg olyat, ami kevésbé ismert! Próbáld meg lefordítani a számcímeket!
  3. Fordíts le egy angol nyelvű dalszöveget magyarra! Ha már más lefordította és megtalálható a neten, hasonlítsd össze vele!
  4. Tanulj meg egy versszakot a kedvenc dalodból! Nagyszerű érzés lesz, ha meghallod valahol és kívülről tudod a dalszöveget angolul.
  5. Az eddig hallgatott angol dalokat hallgasd újra és keress hozzájuk dalszöveget. Tanulságos a félrehallások tisztázására.

Csoportos feladat:

  1. Ismerkedjetek meg egymás zenéivel. Mindenki mutassa be a kedvenc zenéjét! Így más műfajú zenékkel is megkedvelhetsz, ez pedig bővíti a szókincset is!
  2. Kinek ki a kedvenc zenei előadója? Mit tudunk róla? Fellépett már Magyarországon? Hol született? Milyen stílusú zenét játszik?
  3. Gyűjts egy-két érdekes, ritkább kifejezést a kedvenc dalodból és tanítsd meg a többieknek!
  4. Zenei szólánc! Kezdjetek el hallgatni egy angol nyelvű zenét és ha valaki meghall egy olyan szót, amiről egy másik angol nyelvű zene eszébe jut, akkor írja le egy papírra! Az nyer, akinek több van!
  5. Hallgassatok meg egy angol nyelvű zenét, de a szöveget ne olvassátok el! Ki emlékszik több szóra belőle? Ki tud többet felírni?

Itt van egy pár weboldal, ahol további feladatok várnak, ha angol zenékből akarsz angolt tanulni. Például ez a minőségi weboldal: http://www.lyricstraining.com/ itt megtalálod a kedvenc zenéidet és soronként hiányzó szavakat kell beírnod. Egyszerűen fantasztikus!
Ezen az oldalon http://musicenglish.co.uk/ pedig nyomtatható feladatok is vannak a zenékhez kapcsolódóan.
Ez a weboldal http://www.lyricsgaps.com/en is hasonló az elsőhöz. Karaoke funkció is van rajta! Mi lehet jobb annál, ha a kedvenc számainkból tanulunk meg szavakat?
De találunk kifejezetten nyelvtanra szakosodott angol zenei oldalt is http://www.learnenglish-online.com/listening/music/ifihadamilliondollars.html


 

eXTReMe Tracker