Főoldal - tanulj angolul, spanyolulTanulj angolulTanulj spanyolulNémetezzünk onlineFrancia tanulás onlineOlasztanulás onlineHolland tanulása online

MENÜ

 

Spanyol filmek felirattal
Spanyol zenék tanuláshoz
Facebook spanyolul
Okostelefonon spanyolul
Spanyol nyelvtan
Spanyolos tesztek
Youtube spanyolul
Szótárazás spanyolul
Kommunikáció spanyolul
Számítógépezés spanyolul
Egyéb tippek spanyolozáshoz
Spanyol online játékok

 

 

 

 

NYELVET GYORSAN.HU

Spanyol


Facebook

                Ha elolvastad az angolos Facebook részt, megtudhattad a lényeges dolgokat a közösségi portál és a nyelvtanulás kapcsolatáról. Szerencsére rengetegen beszélik a spanyolt is a portálon. Ennek köszönhetően a spanyol nyelv tanulására is kiválóan alkalmazható.
Iratkozzunk fel spanyol nyelvű hírportálok Facebook oldalára, például: CNN en Español (CNN spanyolul) vagy spanyol hírportálra El País (Az ország). Persze számos lehetőség van még, keresgéljünk, figyeljük, hogy egyes portálok milyen gyakran vannak frissítve és válasszuk ki azokat, amik naponta többször is ellátnak friss információval.


Itt érdemes megemlítenünk a spanyol különleges karaktereket. Összesen öt magánhangzó van a spanyolban és ezek eléggé hasonlítanak kiejtésben a magyarra. Amikor ékezet van ezeken a betűkön, az nem azt jelenti, hogy más hang lenne, csak az a hangsúlyos szótag a szóban. Ezek az ékezetek mindig olyanok, mint a magyarban is. pl.: e-é, a-á stb. Az u-betűn ha két pont van, mint a magyar ü-betű, azt jelenti, hogy ki kell ejteni az ’u’ hangot. Például vergüenza – szégyen. Ezen felül szükséges megjegyeznünk a hullámvonalat vagy más néven tilde-t, ami az n-betű fölé kerül és így ’ny’ hangot ejtünk:  ñ. Érdekesség még a spanyolban, hogy a kérdő mondatot és a felkiáltó mondatot fordított jelekkel kezdik: ¿ ? és ¡!


Ezeket a karaktereket megtaláljuk a speciális karaktertáblán vagy egy másik egyszerű mód, ha kimásoljuk (Ctrl + c billentyűk lenyomásával) az internetről és beillesztjük (Ctrl + v billentyűk lenyomásával).


Most pedig állítsuk át a Facebook-unkat spanyolra a következő módon:  jobbra fent – profilom (fogaskerék ikon) -> fiókbeállítások -> (általános beállítások)nyelv -> nyelv beállítása.


Nézzük meg, milyen szavakat fogunk így megtanulni, illetve kezdésnek néhány szó, hogy magabiztosabbak lehessünk. Me gusta – tetszik (like), buscar – keresni, editar – szerkeszteni, persona – személy, mensaje – üzenet, foto del perfil – profilkép, comentar – kommentálni, compartir – megosztani, portada – borítókép, cambiar – cserélni, amigo – barát, inicio – kezdőlap, cumpleaños – születésnap, salir – kilépni, contraseña – jelszó, correo electrónico – e-mail cím, entrar – belépni, cerrar – bezárni, ¿Qué estás pensando? – Mire gondolsz?, hoy – ma, ayer – tegnap. Persze ez csak az elinduláshoz szükséges minimum. Rengeteg új szó fog felmerülni. Használd a szótárakat!
Egyéni feladat:

  1. Keresd meg kedvenc spanyol színészed/színésznőd Facebook oldalát. Kérdezd meg, mi a kedvenc együttese!
  2. Spanyolországban ünneplik a névnapot?  Van a nevednek spanyol megfelelője?
  3. Szótárazd ki a fenti szavak más jelentéseit!
  4. Jelentkezz spanyol nyelvű csoportokba a hobbid alapján!
  5. Keress spanyol nyelvű hírportálokat és jelentkezz náluk. A faladon jelenjenek meg az angol nyelvű hírek. Pl.: CNN en Español

Itt meg is tanulhatjuk a gustar típusú igék használatát. http://www.sulinet.hu/nyelvek/?p=content&id=468
Spanyol CNN https://www.facebook.com/CNNee?fref=ts
Haladóknak spanyol gyakorlás https://www.facebook.com/practicaespanol
Napi spanyol szó https://www.facebook.com/pages/SpanishDict/92805940179
Szereted a focit? https://www.facebook.com/RCDEspanyol?fref=ts
https://www.facebook.com/AtleticodeMadrid?fref=ts


eXTReMe Tracker