Hólyaggörcs okai,
Kukorica Zea mays Török vagy indiai búza, tengeri A hólyaggörcs okai nálunk mindenki ismeri, és minthogy mezőgazdasági érdek is fűződik hozzá, nagyban termesztik.
Hatóanyaga: zsíros olaj, keményítő, egy savszerű anyag stb. Felhasználjuk a kukorica szakállt bajuszt mayidis stygma és a kukoricaszemet magot sercen. A kukorica bajusz 10 gr gr vízre kitűnő szer hólyagbántalomnál, hólyaggörcsnél, vesebajnál, amennyiben vizelethajtó és húgykőoldó hatású.

Kimutatott foszfor só tartalmánál fogva angolkórnál, hátgerinc fájásnál előnyösen használható. Köhögés, elnyálkásodás ellen a bajuszt rendszerint a kukoricaszemmel együtt főzzük meg, néha még mákgubát is szoktak bele főzni és a szüredéket cukorral, vagy mézzel erősen ízesítik, és forrón adják a betegnek.
Ha a drog nem eléggé száraz helyen volt elraktározva, elveszti húgyhajtó sajátságát, és hashajtóvá válik.

Tinktúrája az amerikai gyógyszerkönyvben hivatalos. A konzervgyártásban a nedvdús kukoricaszárból szirupot készítenek. A fiatal kukoricaszár sósvízben kifőzve igen ízletes kompótot ad.

A kukoricából pálinkát és alkoholt is főznek. Egyes vidékeken kukoricalisztet készítenek belőle, sőt Olaszországban a belőle készült polenta és makaróni a búzalisztből készült kenyeret pótolja.
