Főoldal - tanulj angolul, spanyolulTanulj angolulTanulj spanyolulNémetezzünk onlineFrancia tanulás onlineOlasztanulás onlineHolland tanulása online

MENÜ

 

Spanyol filmek felirattal
Spanyol zenék tanuláshoz
Facebook spanyolul
Okostelefonon spanyolul
Spanyol nyelvtan
Spanyolos tesztek
Youtube spanyolul
Szótárazás spanyolul
Kommunikáció spanyolul
Számítógépezés spanyolul
Egyéb tippek spanyolozáshoz
Spanyol online játékok

 

 

 

 

NYELVET GYORSAN.HU

Spanyol


Nyelvtan

                Most pedig következzen egy kis spanyol nyelvtan. A spanyol az újlatin nyelvcsaládba tartozik, így sok közös vonást megfigyelhetünk egyéb újlatin nyelvekkel. Ezért hát flektáló, azaz olyan nyelv a spanyol is, amelyben a ragozás során, egyetlen morféma több tulajdonságot is hordozhat. Az igéket három nagy csoportra tudjuk bontani a végződésük szerint. Ezek az AR, ER, IR végződésű igék. Például hablAR – beszélni, comER – enni, vivIR – élni. Ezeknek van külön ragozásuk. Például jelen időben az hablar (a há hangot nem ejtjük soha, az néma!) a következőképpen alakul:  (yo) hablo, (tú) hablas, (él/ella/usted) habla, (nosotros/nosotras) hablamos, (vosotros/vosotras) habláis, (ellos/ellas/ustedes) hablan. Tehát levesszük az AR végződést és hozzáadjuk a(z) O-AS-A-AMOS-ÁIS-AN végződéseket attól függően, hogy melyik szám/személyről beszélünk. A személyes névmásokat megkülönbözteti a spanyol nem szerint. a hímneműek: él – ő, ellos – ők; nőneműek: ella – ő, ellas – ők. Amikor csak nőkről beszélünk, akkor használjuk a nőnemű alakokat, például nosotras –mi (csak nők), vosotras (ti, csak nők), de amikor már legalább egy hímnemű egyed is van, akkor a hímnemű alakokat használjuk: nosotros, vosotros.


Spanyolban a mellékneveket is igazítjuk számhoz és nemhez. Többnyire a főnév után állnak. Például:  mély tó – lago profundo, deha nőnemű a főnév:  agua profunda. Tehát többnyire a mellékneveket ilyen formában adjuk meg eleinte: alto/a – magas, rápido/a – gyors, gordo/a – kövér etc. Ha több dologról beszélünk, akkor az ’s’ a jele, mint az angolban. Például: lagoS profundoS, mély tavak. A melléknév és a főnév is megkapja a többes szám jelét.


Mi a helyzet a létigékkel? Itt is van a SER létige. Ragozása a következő: SOY, ERES, ES, SOMOS, SOÍS, SON.  Mikor használjuk? Erdet kifejezésére: Magyar vagyok – Soy húngaro/a (a beszélő neme szerint). Soy Juan – Juan vagyok ( a spanyolban a j-betűt ejtik h-nak /huan/). Állandó tulajdonságra használják még: Somos delgados – vékonyak vagyunk. Kifejezhetjük az időt és a napot: Hoy es sábado – Ma szombat van.


ESTAR létige ragozása: ESTOY, ESTÁS, ESTÁ, ESTAMOS, ESTÁIS, ESTÁN. Használatát tekintve átmeneti tulajdonságot fejez ki. Estoy cansado – fáradt vagyok. Dolgok helyének a meghatározására is használjuk. La botella está en la cama – Az üveg az ágyon van. Bizonyos környezetben például csak az estar-t használhatjuk. Ha mutató névmás van a főnév előtt (este, ese…etc.), ha határozott névelő van a főnév előtt (el, la, los, las), ha birtokos névmás van a főnév előtt (mi, tu, su…)


Spanyol ragozás http://www.spanishdict.com/conjugate
Alapvető spanyol mondatok http://www.e-spanyol.hu/mondatok.php
Rengeteg feladat a spanyolozáshoz http://www.aprenderespanol.org/
Spanyol nyelvtan tesztek http://www.espagnolfacile.com/
Spanyolozás, nyelvtani szabályok http://www.reglasdeortografia.com/
Játékos spanyol nyelvtan http://spanyolosjatek.hu/spanyol_nyelvtan.php


eXTReMe Tracker