Főoldal - tanulj angolul, spanyolulTanulj angolulTanulj spanyolulNémetezzünk onlineFrancia tanulás onlineOlasztanulás onlineHolland tanulása online

MENÜ

 

Spanyol filmek felirattal
Spanyol zenék tanuláshoz
Facebook spanyolul
Okostelefonon spanyolul
Spanyol nyelvtan
Spanyolos tesztek
Youtube spanyolul
Szótárazás spanyolul
Kommunikáció spanyolul
Számítógépezés spanyolul
Egyéb tippek spanyolozáshoz
Spanyol online játékok

 

 

 

 

NYELVET GYORSAN.HU

Spanyol


Zenék


A mottó az, hogy hallgassunk minél több zenét spanyolul. Lehetőleg olyat, aminek szövege is van. Amennyiben módunk van rá, olvassuk hozzá a dalszöveget is. Erre spanyolból kifejezetten fontos figyelnünk, mert még a spanyol anyanyelvűek sem értik meg egymást mindig. A dalokhoz az interneten ezért elég gyakran készítenek dalszöveges videót. Általában a dalszövegek is megtalálhatóak a legtöbb zenéhez.


Hogyan keressünk dalszöveget a neten?  Mik azok a kulcsszavak, kifejezések, amiket érdemes tudni a zenével kapcsolatban? Segítünk!
Escuchar la radio/música – rádiót/zenét hallgatni, palabra – szó, albumo completo – teljes album, con letras – szöveggel, tocar la guitarra – gitározni, canción – dal, banda musical – együttes, concierto – koncert, estribillo – refrén, bailar - táncolni

Egyéni feladat:

  1. Keress egy számodra tetsző spanyol és egy mexikói együttest! Hallgasd meg a kiejtések közötti esetleges különbségeket!
  2. Keress egy teljesen új együttest, lehetőleg olyat, ami kevésbé ismert! Próbáld meg lefordítani a számcímeket!
  3. Fordíts le egy spanyol nyelvű dalszöveget magyarra! Ha már más lefordította és megtalálható a neten, hasonlítsd össze vele!
  4. Tanulj meg egy versszakot a kedvenc dalodból! Nagyszerű érzés lesz, ha meghallod valahol és kívülről tudod a dalszöveget spanyolul.
  5. Az eddig hallgatott spanyol dalokat hallgasd újra és keress hozzájuk dalszöveget. Tanulságos a félrehallások tisztázására.

Csoportos feladat:

  1. Ismerkedjetek meg egymás zenéivel. Mindenki mutassa be a kedvenc zenéjét! Így más műfajú zenékkel is megkedvelhetsz, ez pedig bővíti a szókincset is!
  2. Kinek ki a kedvenc zenei előadója? Mit tudunk róla? Fellépett már Magyarországon? Hol született? Milyen stílusú zenét játszik?
  3. Gyűjts egy-két érdekes, ritkább kifejezést a kedvenc dalodból és tanítsd meg a többieknek!
  4. Zenei szólánc! Kezdjetek el hallgatni egy spanyol nyelvű zenét és ha valaki meghall egy olyan szót, amiről egy másik spanyol nyelvű zene eszébe jut, akkor írja le egy papírra! Az nyer, akinek több van!
  5. Hallgassatok meg egy spanyol nyelvű zenét, de a szöveget ne olvassátok el! Ki emlékszik több szóra belőle? Ki tud többet felírni?

Spanyol rádiók http://www.rtve.es/alacarta/live_radio_PopUp.shtml?id=1712486&v=undefined&vp=&lang=es
Spanyol dalok szöveggel
http://www.e-spanyol.hu/dalszoveg.php
Spanyol zenéről
http://www.spanyolportal.hu/zene
Pár ötlet: spanyolul éneklő együttesek, előadók
http://matadornetwork.com/abroad/7-bands-and-artists-to-help-you-learn-spanish-through-music/
Spanyol himnusz dalszöveggel …(egyébként nincs hivatalosan szövege!!!)
http://www.youtube.com/watch?v=zi6VIw2GgkE

 

eXTReMe Tracker