Főoldal - tanulj angolul, spanyolulTanulj angolulTanulj spanyolulNémetezzünk onlineFrancia tanulás onlineOlasztanulás onlineHolland tanulása online

MENÜ

 

Holland filmek felirattal
Holland zenék tanuláshoz
Facebook hollandul
Okostelefonon hollandul
Holland nyelvtan
Holland tesztek
Youtube hollandul
Szótárazás hollandul
Kommunikáció hollandul
Számítógépezés hollandul
Egyéb tippek hollandul tanuláshoz

 

 

 

NYELVET GYORSAN.HU

Holland szótár


Szótárazás

                Nincs nyelvtanulás szótárazás nélkül. Ez tény. Viszont rengeteg szótár közül választhatunk, egyre jobb kiadások léteznek. Nem is beszélve a digitalizált és az online szótárakról. Mennyire megkönnyíti az életünket az, hogy csak bepötyögjük a keresett szót és máris megkapjuk a jelentését, esetleg példamondatokkal együtt. A tapasztalat azonban az, hogy minél könnyebb kikeresni egy szót, annál kevésbé tanuljuk meg. Szóval a klasszikus szótárak használata javasolható a memorizálás miatt.
Tippek! Klasszikus szótáraknál készítsünk oldalfület, különböző színekkel betűnként. Így nem kell össze-vissza lapozgatnunk, lerövidül a szótárazás ideje. Ha online vagy digitális szótárat használunk, abban az esetben is érdemes szótárfüzetet rendszeresíteni és bejegyezni minden már kikeresett szót. Amit le is írunk, az sokkal jobban megmarad az emlékezetünkben. Esetleg írjuk le többször és emlékeztessük magunkat a tanultakra.


Ha a Google fordítóját használjuk és ismerünk egyéb nyelvet, nézzük meg az általunk ismert nyelven a holland szó jelentését. Így két legyet üthetünk egyetlen csapásra plusz mondjuk az angol és a német is közelebb áll a hollandhoz, mint a magyar, nyelvtörténeti okokból is. Ne próbáljunk összetett mondatokat fordíttatni ezekkel a fordítókkal és soha ne vegyük készpénznek, amit mondanak. Ha módunk van rá, használjunk több fordítót is.
Amint megtudtuk egy szó jelentését, azon nyomban írjunk vele egy mondatot, segítve ezzel a bevésődést.


A szótárakban szótári alakok szerepelnek. Például az igéknek általában a főnévi igenév formája, csak egyes számú főnevek szerepelnek a kivételek kivételével. Ezeket viszont a szótárakból megtudhatjuk, ha hajlandóak vagyunk tanulmányozni a bevezetést és a szótárak használati útmutatóját. Ismerkedjünk meg a szótárunkkal!


Használjuk a keresőket fordítóként. Írjuk be a szavakat és lássuk mik a keresési találatok. Nézzük meg a képtalálatokat is. ebből már valószínűleg ki is tudjuk találni, mi a jelentés. Ha nem megy így sem, használjunk szlengszótárakat is. Rengeteg dolog nem kerül bele a szótárakba, mégis hasznosak. Továbbá az online szótáraknál lehetőség van gyors frissítésekre, bővítésekre, amíg egy már kinyomtatott könyvnél ez nem megoldható. 

 

Csoportos feladatok:

  1. Keress egy véletlen szót a szótárban majd betűzd el hollandul a társaidnak. Ha valaki leírta helyesen és a jelentését is tudja, kap egy pontot.
  2. Használjatok egynyelvű holland szótárat. Kezdd el felolvasni egy véletlen szó definícióját! Ha valaki kitalálja, kap egy pontot. Az nyer, akinek több van.
  3. Egy lapra írjunk le öt darab holland szót. Kapja meg a csoport minden tagja. Az nyer, aki hamarabb kiszótárazza mindet.
  4. Egy önként jelentkezőnek válasszunk ki egy véletlen szót a szótárból. A feladat elmutogatni a szót.
  5. Válasszunk ki egy szót és mindenki gyűjtse össze a jelentéseit. A legjobb, ha nem ugyanolyan szótárat használunk. Végül számoljuk össze.

 

Használjunk online holland szótárat bátran!

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker